Kinetoterapia este recomandată într-o serie de afecțiuni ale aparatului locomotor, dar nu numai, și totodată persoanelor sănătoase pentru întreținere corporală, creșterea tonusului și forței musculare.
Kinetoterapia (KT), urmărește:
- corectarea posturii și a aliniamentului corpului. Prin tehnici speciale de KT realizate prin postura corectă sau hipercorectă menținută prin diverse metode de fixare.
- creșterea mobilității articulare prin: mobilizări pasive, pasiv-active, mobilizări active analitice.
- creșterea forței musculare prin: tehnici speciale de KT, contracții izotonice (i) concentrice și (ii) excentrice; contracții izometrice.
- creșterea rezistenței musculare prin tehnici în care se urmărește creșterea capacității mușchiului de a exercita un exercițiu sau o activitate o perioadă prelungită de timp.
- coordonarea, controlul și echilibrul. Prin tehnici speciale KT folosite pentru o gamă largă de afecțiuni neurologice.
- antrenarea la efort. Un număr mare de persoane sănătoase, sedentare, bolnavi cardio-respiratori sau cei care au trecut printr-o perioadă lungă de imobilizare au un grad de dificultate mai mare sau mai mic la toleranță la efort. Prin exerciții specifice de antrenare la efort, aceste persoane ajung să atingă un nivel net superior al toleranței la adaptarea la efort.
- Reeducarea respiratorie. Sunt exerciții specifice de KT pentru contractarea mușchilor intercostali și abdominali ca și posturi specifice ale KT de drenaj, relaxare și facilitare respiratorie.
- Reeducarea sensibilității. Sunt tehnici specifice KT folosite pentru stimularea terminațiilor senzitive de la nivelul zonei afectate.
- Relaxarea. În KT, relaxarea este un obiectiv foarte important, folosind mai multe tehnici specifice, printre care tehnica Jacobson și streching-ul. Prin metoda streching-ului se obține întinderea mușchilor pe toată lungimea acestora, având ca rezultat relaxarea.