Pentru toți sportivii profesioniști, dar și pentru cei amatori, un rol important în reiîntoarcerea la sportul practicat, mai ales după o accidentare, îl are recuperarea sportivă numită și reatletizare. Aceasta începe de obicei după ce se încheie toate etapele recuperării medicale.
Ca o definiție, reatletizarea reprezintă recuperarea functională și motrică, într-un context unic sportiv.
Este o luptă împotriva mecanismelor compensatorii inconștiente ale sportivului accidentat. Când vorbim de reatletizare vorbim despre un reechilibraj care tinde la o reîntoarcere armonioasă la sportul practicat, în plan biomecanic. Toate acestea pentru a preveni pe termen lung apariția accidentărilor.
Reatletizarea cuprinde in termeni mari:
- Reprogramarea motrică: Reprezintă o strategie de reînvățare a elementelor de bază ale motricității sportivului cu extindere către elementele complexe specifice sportului practicat.
- Specificitatea patlogiei: ansamblul acțiunilor reeducative care sunt centrate pe contextul disciplinei sportive a practicantului.
- Pregatirea fizică adaptată: dezvoltarea și întreținerea ansamblului de calități atletice generale și specifice disciplinei, respectând tipul de leziune.
- Reatletizarea mentală: Se lucrează pe totalitatea proceselor psiho-mentale induse de către traumatismul accidentării, care poate constitui un obstacol sau o frână a procesului de reatletizare general.
Parcursul spre performanță a sportivului accidentat este următorul:
Accidentarea → Ingrijirea medicală→ Recuperarea medicală→Reatletizarea → Antrenamentul
Prin urmare, procesul de reatletizare este esențial în optimizarea unei reîntoarceri la sport, atât în planul performanței sportive, cât și în planul sănătății.
Dacă această etapă nu se realizează, spoortivul se poate confrunta cu dezantrenamentul (faze de recuperare non-conforme, cu conținut neadaptat care poate produce efecte care vor împiedica realizarea obiectivelor), cu supraantrenamentul (nerespectarea încărcării exercițiilor ca intensitate și duarată, pot induce o amplificare a stării de oboseală) și riscul de apariție a unei reaccidentări pe aceeși patologie sau a unei noi acccidentări deoarece sportivul poate dezvolta mecanisme compensatorii cu consecințe dezastruoase.
La Kineto Medical Health, programul de recuperare medicală este întotdeauna urmat și de un program de recuperare sportivă (reatletizare), la sportivii amatori sau profesioniști accidentați.
– Dr. Laura Cupsa: medic specialist recuperare medicală, medic specialist medicină sportivă. (www.drlauracupsa.ro)