Conform OMS (Organizatia Mondială a Sănătății ) “sănătatea este o stare completă de bine din punct de vedere fizic, mental și social și nu reprezintă doar absența unei boli sau infirmități.”
De la această definiție a OMS lansez acest mic articol de informare despre activitatea fizică ca sursă de bine și despre posibilitatea de a lucra cu o echipă care va putea realiza un program de activitate fizică, adaptat anumitor patologii cronice pe care le aveți.
Activitatea fizică dincolo de sportul amator sau de competiție face obiectul unor veritabile recomandări cu scop terapeutic.
Beneficiile exersării unei asemenea activități fizice adaptate sunt multiple. Spre exemplu, permit diminuarea cu 45% a riscului de recidivă a anumitor cancere (în special al cancerului de sân). Sședințele de anduranță ajută la lupta împotriva dezechilibrelor metabolice din cadrul diabetului zaharat.)
Activitatea fizică adaptată, sub prescripție medicală, în cazul unor pacienți cu anumite boli cronice reprezintă un tratament non-medicamentos eficace. Bineînțeles, practica sportivă vine ca o completare a tratamentelor clasice prescrise, dar e deja bine știut că ședințele de activitate fizică participă la procesul de vindecare, la diminuarea riscurilor de recidivă, la încetinirea progresiei anumitor boli și întăresc forța mentală a pacientului.
Prescripția acestor activități fizice este un act medical de prevenție si de educare pentru sănătate a persoanelor cu boli cronice, dar și a sedentarilor.
La Kineto Medical Health, specialiștii noștri în medicina sportivă realizează astfel de recomandări de exercițtiu fizic, iar kinetoterapeuții care vor acompania pacienții, sunt formați atât pe patologie, cât și pe exercițiu fizic adaptat.
– Dr. Laura Cupsa: medic specialist recuperare medicală, medic specialist medicină sportivă. (www.drlauracupsa.ro)